Snart är det jul...

...och jag har redan nått in i tio veckor av graviditeten. En fjärdedel är alltså avklarad och det känns helt overkligt när man tänker på det på det sättet. 

Jag mår inte alls så mycket illa längre, vilket är otroligt skönt. Däremot känner jag mig mest småtjock, finnig och väldigt trött. Ingen bra kombo! :-)

Det är inte mycket man orkar ta sig för och det är lätt att känna sig som den tråkigaste i världen men jag måste försöka samla all energi jag kan för att överhuvudtaget orka med jobbet. Där har tyvärr inte tempot dragits ner och värre blir det med den rådande finanskrisen som hela tider jagar oss bakifrån. Det är nya förhållningsregler varje vecka och det är inte det lättaste att hålla ordning på allt, kunna fokusera på rätt saker och utstråla den energi som krävs för att driva personalen framåt när det mesta handlar om indragningar och kravet att jobba ändå hårdare - jag vill ju bara lulla runt i myskläder drömma om min bebis i magen! :-)

Imorgon är det ny vecka och nya tag.

Vecka 10

Mamma

Du kan märka att kroppen svullnar lite överallt och det kan påverka olika kroppsfunktioner som du kan uppleva som "onormala". Väggar och slemhinnor i magsäck och tarmar svullnar, födan passerar långsammare genom matsmältningskanalen och det samlas mer gas i tarmarna. Magen putar och det är inte ovanligt att du och din omgivning upplever det som om du är längre gången i graviditeten än vad som är fallet. Du kan också känna av att du blir proppmätt alldeles plötsligt, och det beror på att maten stannar dubbelt så länge i magsäcken som i vanliga fall.



Barn

Under vecka 10 ökar längden från hjässa till stjärt i medeltal till 3,6 cm.


Vecka 10 Teckning: GP/ Lars Grennert

Ansiktet börjar anta mänskliga drag även om ögonen fortfarande sitter långt ifrån varandra ute på sidorna av skallen. Nästippen syns tydligt liksom munnen. Armarna börjar böjas i armbågarna och benen i knävecken. Händerna är lätt kupade och i början av vecka 10 börjar man kunna se på fötterna var tårna ska komma och de syns åtskilda i slutet av veckan. Såväl händerna som fötterna kan mötas. Mot slutet av perioden blir rörelserna mer kraftfulla och fostret kan börja ändra läge. Barnet kan redan nu börja hicka, vilket betyder att diafragmamuskulaturen är tämligen väl utvecklad. Navelsträngen fäster långt ner på buken.

De vävnader som ska bli skelett börjar omvandlas till brosk och ben. Tarmen börjar bli ihålig som ett rör. De yttre könsorganen är tämligen väl utvecklade, men man kan ännu inte se om det är en pojke eller flicka.Sköldkörteln (tyreoidea) börjar redan i vecka 10 utsöndra ett hormon (tyroxin) som är viktigt för cellernas energiomsättning.

Känseln börjar utvecklas och barnet kan reagera på beröring. Läs mer om fostrets utveckling!

Pappa

Är det slut med sexlivet nu? För vissa par innebär det ingen större skillnad i sexlivet medan andra kan uppleva den här tiden som påfrestande. Prata med varandra om hur ni känner och vad ni vill. Försök komma fram till en lösning som passar båda.

Andra sätt att ha roligt på:

  • Gå på bio
  • Förstagångsföräldrar - åk på sista semestern utan barn
  • Gå på restaurang
  • Fantisera om namn till det väntade barnet
  • Planera ditt liv som förälder

Källa: Growingpeople.se


Vecka 9

Mamma
Illamåendet är ofta envist, liksom tröttheten. Hormonomställningen mjukar upp tandköttet och många kvinnor småäter på grund av sitt illamående så tänderna kan fara illa. Det är viktigt att du sköter din munhygien under resten av graviditeten.


Många kvinnor kan inte riktigt glädja sig åt sin graviditet, många anklagar sig dessutom själv för det - "det måste vara något fel på mig eftersom jag inte kan glädja mig normalt som alla andra". Men du är inte ensam om det! Det är ganska vanligt! Andra känner oro för barnet, för jobbet, för äldre barn, eller oro inför framtiden. Prata med din man/sambo!


Barn

Barnet växer och är nu ungefär 2,7 cm från huvud till stjärt.

Ögonlocken är på väg att utvecklas men fortfarande är ögonen vidöppna, men ögonens linser är täckta av en hinna. Näsan börjar bukta ut och öronen börjar synas. Det finns en antydan till bröstvårtor och det finns små bröststrängar som senare blir mjölkgångar. Hjärtat är färdigt med sina fyra kammare.


Könet på barnet
är bestämt från början men nu börjar äggstockar eller testiklar utvecklas. Läs mer om fostrets utveckling!

 

Pappa

Att uttrycka sina känslor inför att bli pappa kan vara svårt. Du känner kanske att du tappar kontrollen över det som sker känner dig åsidosatt, medverkande men ändå utanför. Men det är ni båda som väntar barn och din roll under graviditeten är betydelsefull.

Källa: Growingpeople.se


Semester

Jag ligger här i sängen och tittar på morgonteve och mår lite tjyvtjockt sådär. Men det gör inte så mycket. Jag har semester och får ligga här så mycket jag vill och läsa gravidtidningar, titta på Sex and the city och bara försöka att förstå att om ett år ja då blir det nog inte riktigt lika lätt att bara ligga här och slappa - då har jag en fyramånaders bebis att ta hand om. *jag ler* 

RSS 2.0