Vecka 8

Mamma
Humörsvängningar är vanliga och många känner sig känslomässigt sårbara.


Det kan bli en period med mycket blandade känslor även om graviditeten är planerad. Graviditeten kan kännas overklig. Många kvinnor blir labila till humöret, ofta nedstämda, gråtmilda och med perioder av irritabilitet. Ofta är känslorna motstridiga. Glädje och lycka blandas ofta med tvivel och oro. Samtidigt som man känner sig sårbar kan man också uppleva en ny styrka inom sig. Du förbereder dig känslomässigt för föräldraskapet. När man väntar barn minns man ofta mycket mer av sin egen barndom


Den första tiden kan sexlusten vara nedsatt om du tillhör de kvinnor som är illamående och har svullna, ömma bröst.

Glöm inte att berätta för din man och dina närmaste hur du mår. Det lättar.


Du kan av och till känna små krampliknande smärtor eller en dov, kramande värk i höjd med blygdbenet. Många blir rädda och tror att det är sammandragningar och att det ska leda till missfall. Den troligaste förklaringen är att det är "växtvärk" - livmodern växer snabbt, tänjer sig och blodgenomströmningen ökar. Denna värk är normal och är oftast inte farlig, men om den kommer tillsammans med småblödningar bör man söka vården.


Barn

Teckning: GP/ Lars Grennert


I vecka 8 är barnet stort som en plommonkärna, 2 cm långt, och väger 15 gram. Det börjar bildas pigment i näthinnan (som ger den färg), ögonlocksvecken kan börja synas. Ett par vallformade utbuktningar antyder att ytterörat börjar utvecklas. Näsanlaget syns. På handplattorna kan man ana uppdelningen i fingrar, och fotplattorna börjar ta form. Lungorna delas upp i två lunglober på vänster sida och tre lober på den högra. Med ultraljud kan man se de första små ryckiga rörelserna. Läs mer om fostrets utveckling!


Pappa

Nu kan det bli lite irriterat mellan dig och din partner, ni bråkar kanske om sådant ni normalt inte brukar göra. Många blivande mammor känner sig ensamma, de saknar sitt vanliga liv. Det är så mycket som är okänt. Försök att prata om hur ni känner er och stötta varandra i matlagning, städning och andra praktiska sysslor.

Källa: Growingpeople.se


Vecka 7 (har redan passerat...)

Mamma

Många kvinnor kan känna en ökad aptit och ganska tidigt i graviditeten lägga på sig ett par kilo i vikt. Bry dig inte så mycket om det, det är vanligt och viktökningen fortsätter inte i samma takt hela graviditeten. Man kan ha en kombination av ökat sug efter mat och illamående men om illamåendet är besvärligt brukar summan bli en viktminskning. Det tar du igen när illamåendet släpper, det finns reserver för barnet som hela tiden tar vad det behöver - det är du som magrar, inte barnet!


Barn

Barnet har vuxit och är drygt 1 cm från hjässa till stjärt.
Handflatorna syns. Benknopparna syns nu också, så grunden finns för såväl armar som ben. Hjärtat gör att kroppsytan buktar ut, hjärtklaffarna börjar utformas liksom hjärtats egna blodkärl - kranskärlen. Blodcirkulationen är väl utbyggd. Njuranlag börjar formas. Läs mer om fostrets utveckling!



Pappa

De flesta kvinnor tycker plötsligt illa om starka dofter, till exempel rök eller kaffe. Om ni röker är det hög tid att sluta för båda två. Kanske är den blivande mamman mycket trött, försök att underlätta så mycket du kan genom att låta henne sova ut på helgerna.

Att vara gravid är en kroppslig omvandling för din kvinna. Den blivande mammans hormoner står för denna omvandling och den gör också att humöret kan svänga fram och tillbaka under en tid. Du måste visa förståelse och acceptera dessa svängningar.

Glöm inte att bocka av tiden till mödravårdscentralen i din kalender, så att du kan följa med till barnmorskan när det är dags för inskrivning. Barnmorskan är till för din partner och dig och kan svara på alla frågor. Ingen fråga är för konstig. Barnmorskan har hört det mesta förut.

Källa: Growingpeople.se


Så här ligger det till idag

Uträkning utgår från dagens datum: Fre 28 nov 2008.
Din graviditet startade Tors 9 okt 2008.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 23 okt 2008 (ägglossningen).
 Du är på dag 51 av 280. (18,2%).
Du är i vecka 8.
Du har gått 7 fulla veckor och 1 full dag (v7+1).
Du är i 2:a kalendermånaden.
Du är i 2:a graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester ett.
Beräknat förlossningsdatum Ons 15 jul 2009
Du har 229 dagar kvar till förlossning.

Det har redan gått 18,2 procent av graviditeten! Nästan en femtedel. Jösses!


Tiden går...

Tiden går och jag har varit dålig på att uppdatera. Vi har äntligen blivit klara med golven här hemma men det har varít lite smått kaos och just nu står alla möbler huller om buller i ett av rummen.

Jag har varit sjukt trött. Sjukt trött är rätt ord för om jag inte hade vetat att jag är på smällen så hade jag trott att jag hade insjuknat i någon hemsk sjukdom med extrem trötthet som biverkning.

Dessutom har illamåendet slagit på en extra växel. Det är värst om mornarna och jag har till och med behövt krama toaholken vid ett par tillfällen. Usch! Men vad gör man? Jag äter clementiner så de borde snart ploppa ut genom öronen på mig.

Min dator beslutade för ett tag sedan att lägga av så nu sitter jag med en ny och äntligen kommer jag kunna att uppdatera bloggen med jämna mellanrum.

Jag börjar med en uppdatering om vilken vecka jag är inne i och vad som passerat.

Första besöket hos MVC

Idag har vi varit och träffat barnmorskan för första gången. Det var ett hälsosamtal så det var mest information om vad man bör äta och vad man inte bör äta och dricka, att man inte ska röka och lite information om när man får träffa barnmorskan och diverse undersökningar framöver. Nästa gång blir inskrivningen när jag ska vägas, mätas och tas prover på och det blir den 8:e december. Då blir det annan barnmorska som vi fårträffa  och hon ska sedan följa oss hela vägen fram till dagen D.

15:e juli - då smäller det (ja, om det inte redan har smällt eller låter vänta på sig några dagar) och då gäller det att vara så väl förberedd man någonsin kan vara. Vi ska i alla fall försöka och har kommit första steget på väg! 


Besök och golvpolering

Idag har vi fortsatt med golven, idag har det blivit ett lager vitpigmenterad olja ovanpå lutet. Jag har inte hjälpt till så mycket - de andra vill inte att jag ska andas in ångorna om det skulle vara så att det är farligt. Jag har istället försökt att tillstå med marktjänsten och kokat kaffe och serverat dricka och *host* tagit en liten tupplur.

Dessutom har vi haft besök av svåger och svägerska och deras lilla tjej på 9 månader. Vi fikade och åt mat och var på tidernas sämsta julmarknad och försökte ha lite mysigt här bland all röra och halvfärdiga golv. Det var jättetrevligt och vi berättade att vi skulle leverera en liten kusin i mitten av juli om nu allt går vägen. Det blev muntra miner så klart! 

Lutat golven idag

Det blev visst inte så värst mycket vila. Mamma kom på besök och tillsammans har vi lutat golven. Jag har i och för sig inte hjälpt till så mycket utan irrat fram och tillbaks...

Det ser ut att bli jättefint och jag är så nöjd att vi kommer få ljusa fina golv. Äntligen!

Jag har hunnit äta pizza så jag nästan sprack också. Blir så himla otrevligt mätt nuförtiden.

Kräktrött

Äntligen är det lördag och jag är ledig hela helgen. De senaste tre dagarna har varit hektiska, utbildning onsdag och möte i Stockholm torsdag - fredag. Jag kom hem sent igår kväll och efter att ha sovit på en soffa hos en kompis och inte heller fått i mig så mycket mat som jag önskat under dagen var jag så trött att jag kände mig kräkfärdig. Trots det kunde jag inte sova särskilt länge nu på morgonen.  

Gör lite jobb (och skriver ett inlägg också) men sedan ska jag ta det lugnt resten av dagen.

Vecka 6

Det har gått 5 hela veckor men man jag är gravid i den 6:e veckan. Snurrigt? Jag hoppas barnmorskan kan reda ut det där för mig på måndag så att jag är säker på att jag har fattat rätt.

Kroppen
Kvinnor kan få lite pormaskar i ansiktet till följd av hormonerna. Andra graviditetssymtom är att man kan känna sig yr och lite darrig i benen emellanåt, särskilt om man har stått länge eller reser sig häftigt. Brösten kan ömma lite och bli en aning större.

Embryot

Nu växer embryot ca 1 mm om dagen. Det är lika stort som en ärta, dvs 3-5 mm. Det har fortfarande svans som senare blir till ben. Embryot utvecklar det som ska bli nervsystem, det visar sig nu i form av tunna trådar.
Kroppens organ börjar bildas på allvar, stämband och underkäke börjar ta form. Innerörat skapas, hjärtat slår med en kammare och munöppningen är skapad. Nu skapas en skiljevägg i hjärtat, navelsträngen, lungor, bukspottkörtel, sköldkörtel och lever.

Barn

Tidigt under fosterutvecklingen har människan en svansliknande bildning i ryggslutet. Den uppstår under vecka 5 och försvinner helt under vecka 9.

I vecka 5 är barnet bara stort som ett risgryn men ändå finns anlag till hjärnan samt ögon- och öronblåsor. Armknoppar syns. Förstadier till lungor, lever, magsäck, bukspottkörtel, sköldkörtel och njurar finns. Gälbågar och gälfickor börjar bildas. Från gälbågarna och gälfickorna utvecklas inner- och ytteröra, ansiktsmusklerna, tungan, halsmandlar, brosken i struphuvudet, sköldkörteln, bisköldkörtlarna och brässen.

Många av hjärnans och nervsystemets funktioner är färdiga - de är viktiga för att bland annat "styra hjärtat" och för musklernas utveckling.

Redan 22 dagar efter befruktningen kan hjärtslagen ses med hjälp av ultraljud. Den lilla muskeln slår 150 - 200 slag i minuten, dubbelt så snabbt som ditt hjärta. Läs mer om fostrets utveckling!

Pappa

Kanske var du med när ni tog ett graviditetstest eller så kom du hem och fick höra att du ska bli pappa. Du kanske blir jätteglad och överväldigad men du kan lika gärna bli rädd, nervös och inte klara av att ta in det överhuvudtaget. Det är helt normalt att reagera på alla dessa sätt - du måste ta dig tid att smälta beskedet. 

Källor: Growingpeople.se, Familijeliv.se


Här går det undan

Sista dagen i vecka 5. Här går det undan minsann! :-)

Ännu en "måbradag"

Jag mår alldeles förträffligt. Kanske att jag är lite tröttare men inte mycket i så fall - har liksom aldrig varit känd för att vara en nattsuddare precis.

Aptiten är det inget fel på och jag är sugen på allt som är nyttigt - äter typ fem, sex frukter och grönsaker varje dag.

Största skillanden är att jag måste gå på toa tidigt på morgonen och därmed inte kan somna om. Måste komma på ett sätt att komma över den här grejen med att inte somna om - imorgon bitti ska jag prova det gamla beprövade tricket att räkna få eller nåt.

Det kan till och med gå långa stunder när jag glömmer bort att jag är gravid - skulle lätt kunna planera in after work eller vinkväll just då... Sedan slår det mig och det sprider sig en stort flin över hela mig - jag ska bli mamma! 


Jag har redan hunnit oroa mig...

...för vad de kommer att säga på jobbet. Jag fick ganska nyligen (2 månader sedan) en ny chefstjänst på samma företag som jag jobbat för de sista två åren.

Min närmast chef är högsta chefen på företaget och sitter i ett annat land och känns inte direkt jätteförstående om man säger så. Är man inte från Sverige så verkar man inte riktigt förstå det här med våra fantastiska föräldrarledighetsvillkor.

Jag ska till huvudkontoret på utbildning i mitten av februari och då kommer det troligtvis att synas ganska tydligt på mig att jag är på tjocken. Eller så får jag ha på mig pösiga kläder och skylla på julmaten. Skulle helst vilja säga det på hemmaplan där jag känns trygg.

Kan man ringa och säga det? Eller skicka ett mejl kanske? Eller sms? Haha, ett mms med bild på magen hade väl talat sitt tydliga språk!?

Usch vad tråkigt att man ska behöva oroa sig för sådana här saker! 

Jag är kvinna i barnafödande ålder som inte hade tänkt att offra hela mitt liv på karriären - det borde de tänkt på innan i så fall.

Shit rent ut sagt!

Jag har blivit jättedålig i magen! Hemma är det väl inga större problem - det får sambon ta helt enkelt. Men vad gör man på jobbet?

Vaknar dessutom tidigt på morgonen nu av två anledningar. Båda har med toabesök att göra...  behöver jag säga mer? :-)

En vecka

I en vecka har jag varit gravid. En vecka! Jag känner mig otålig allra redan. Vill att magen ska växa så att jag kan visa hela världen att jag är gravid.

Det blir en tuff vecka det här - jag ska på utbildning på onsdag och upp till Stockholm torsdag och fredag på möte. Jag ska nog vara mycket glad för att jag mår så bra som jag gör än så länge.

Jag håller på att öva mig på hur man räknar på graviditeter. Just nu är jag i 5:e veckan, man kan också säga vecka 4 +5. Jag är i 2:a månaden och i första trimestern. Puh!

Nnnnggnnnenumpf

Om ni undrar hur det låter när man precis har fått reda på att man skall bli pappa - så är det i alla fall så jag låter... Det borde egentligen vara ett skrikande Wooohoooooo!!!! Looooook aaaaaaat theeeee Daaaaaaaady!!!!! Sooooldaterna har skjuuuutit skaaaaarpt. Yiiiiihaaaaaa!!!!!

Nu blev det inte riktigt så. Min bättre hälft beslutade sig för att meddela mig på det minst oromantiska viset hon kunde komma på (på något vis är hennes otålighet och spontanitet ändå romantisk) genom att helt enkelt ringa upp mig på kontoret och kläcka nyheten.

- Älskling, det blir bäbis av det här. Jag kunde inte hålla mig! (jag kunde riktigt höra hur hon log i telefonen).

Där sitter jag i ett relativt öppet kontor med luren i örat och fullständigt exploderar innombords - och det enda jag får fram är ett Nnnnnggnnnenumpf. Vad f-n gör man i ett kontorslandskap när det inpräntade beteendet är att hålla käften i två månader innan graviditeten har nått en safe haven så att säga. Det är bara att ta skydd och implodera.

Jag har inte en aning vad jag gjorde mer den dagen - mer än att jag svettades en del från ögonen :-)

Symptomfri...

Ja, hade jag inte vetat att jag är gravid så hade jag nog just nu, idag, inte trott att det var så. Kom att tänka på nu på kvällningen att jag mår oförskämt bra. Har inte mått det minsta lilla illa idag - inte ens efter att jag hade varit hos frisören i tre och en halv timme och hann bli vrålhungrig.

Jag blir nära på lite orolig... och det är nästan (märk väl nästan) att jag skulle kunna tänka mig att må lite illa bara för att vara på den säkra sidan.

Vilken tur att brösten ömmar i alla fall! :-)



 

Bokat första mötet med mvc

När det är första gången har man ju ingen aning om vem man ska kontakta eller när. Men jag ringde i alla fall till mödravårdscentralen och berättade att jag finns till. "Jag är gravid"  sa jag. "Grattis" sa barnmorskan och undrade hur jag mår. Hur som helst ska jag få träffa en barnmorska ganska så snart, redan nästa måndag. Då är det dags för ett livsstilsmöte och efter det, den 8:e december, är det inskrivning då jag ska vägas, mätas och tas prover på. Jösses vad det känns spännande - nu börjar det för första gången kännas att det är på riktigt.

Jag var och klippte mig och slingade håret och efter det gick jag en sväng förbi H&M. Drog en lov runt mammaavdelningen och hittade ett ställ med reakläder. Norpade ett par byxor och en top som jag provade och som satt finfint (jag har såklart en hel del att växa i när det kommer till magmåttet), lika bra att passa på! :-)

Igår berättade vi för några av våra bästa vänner, Jag och Josse hade egentligen tänkt avverka vasaloppet i vårvinter (som en fortsättning på att vi faktiskt gjorde Lidingöloppet för några månader sedan) och hon har varit på mig några dagar om att vi måste anmäla oss nu. Jag ville inte komma på något annat dåligt svepskäl så det var lika bra att berätta. De blev nog lite paffa tror jag.

Imorgon är det en vecka sedan jag tog första testet...

 

Morgonpiggare än morgonpiggast

Jag har alltid varit ganska morgonpigg men nu är jag uppe med tuppen om man säger så. Tiden för när jag satte på teven idag var 5.50, här behövs ingen väckarklocka! Då hade jag gett upp att försöka somna om och redan besökt toaletten två gånger. Hela morgonen har jag ätit morotsstavar (till min kära sambos förtret - det låter när man tuggar) bara jag äter hela tiden håller sig illamåendet på avstånd har jag märkt.

Äntligen söndag! Idag är vi lediga både jag och älsklingen. Vi har inga planer för dagen och det känns helt underbart


Mår lite illa idag...

Jag mår lite illa idag. Hoppas det bara är en engångsföreteelse...

Äter jag bara hela tiden känns det bättre men det är lite svårt att stå äta hela tiden när man är på jobbet som jag är idag. Vill helst inte kräkas på någon av kunderna.

Jag längtar mest hem till sängen. Igår somnade jag innan kl. 21 efter en brakmåltid på stans bästa thai och hann inte ens se alla uppträdanden på Idol. Imorgon är jag ledig då ska jag äntligen slappa, umgås med sambon och försöka förstå att allt detta är sant och verkligen händer!

Frukt och grönt bombning

Jag läste på Livsmedelsverkets hemsida att man rekommenderar gravida att äta 500g frukt och grönt varje dag. Nu frukt och grönt bombar jag. Undrar vad de tänker på jobbet? "värst vad hon har blivit nyttig då helt appropå!" :-)


Bästisen fick veta igår

Hon är bortrest min bästa kompis, så himla typiskt när det händer en sådan här grej och man vill prata! Tänkte först att jag skulle kunna vänta till hon kommer hem men med tanke på att det dröjer över en vecka till så kunde jag inte stå emot - igår skickade jag ett sms. Skrev att det kommer en bebis i mitten av juli om allt går vägen. Fick till svar att hon blev tokigt glad och alldeles pirrig. Jag tycker att hon kan komma hem nu...


Vecka 4 eller gravid vecka 5

Femte veckan efter senaste menstruationens första dag.


Mamma

Vi är nu framme vid den tidpunkt när din menstruation uteblir, två veckor efter befruktningen. Nu börjar du kanske misstänka att du är gravid.

Graviditets sticka

De flesta kvinnor väntar och ser, men om du av någon anledning är mycket angelägen att få veta kan du göra ett graviditetstest. Man kan köpa sådana test på apoteket eller lämna ett morgonurinprov till någon barnmorska på mödravårdscentralen. De flesta barnmorskor vill emellertid att det ska ha gått minst en vecka, helst tio dagar efter den överhoppade menstruationens första dag innan du testar. På det sättet undviker du att behöva göra mer än ett test under en graviditet - det är nämligen inte alltid ägglossningen kommer exakt 14 dagar efter mens. Beräkna din graviditetsvecka!

Har Du ömma bröst i samband med dina menstruationer kan du få ömma bröst nu. Denna ömhet går inte över på några dagar utan stannar kvar.



Barn

Ditt lilla barn är stort som ett sesamfrö.

Teckning: GP/ Lars Grennert


Redan i vecka 4, två veckor efter befruktningen, har två blodkärlsanlag vuxit samman till ett rudimentärt hjärta som slår. Blodkroppar bildas. De första så kallade somiterna har bildats. Somiterna kommer att bygga upp ryggraden och musklerna omkring ryggraden. De bildas parvis på båda sidor om och intill neuralröret (ryggmärgen) och ligger i två långa rader på varsin sida om ryggmärgen.
På bilden ser du en liten svans, tidigt under fosterutvecklingen har människan en svansliknande bildning i ryggslutet. Den uppstår under vecka 5 och försvinner helt under vecka 9.


Pappa

Undrar du om hon fått sin mens ännu? Brösten är ömma och lite större, och kanske den blivande mamman behöver kissa lite oftare. För många gravida är illamåendet värst på morgonen. Hjälp henne genom att till exempel servera en kopp te med rostat bröd innan hon kliver upp. Pröva er fram till en bra morgonrutin.

Källa: Growingpeople.se


Det har fortfarande inte gått in

Jag kan inte riktigt fatta det och på morgonen när jag vaknar så måste jag säga det högt flera gånger för att förstå att det är sant. Det är ingen dröm. Det blir lite enklare med tanke på att sambon har börjat med att säga "God morgon mamma". Jag har gjort klart för honom att det inte är något smeknamn som kommer att få bli en vana för honom :-)

Kände mig lite illamående i morse men jag vet inte om det är för att jag är illamående eller för att jag känner efter (hur dumt låter inte det?) Bröstet spänner lite extra och jag fick gå upp i natt och kissa vilket annars aldrig händer. Även om dessa symptom inte är så himlans roliga får de mig i alla fall till att förstå att det är verkligt det som händer i min kropp. Idag är det två veckor sedan ägglossning och imorgon går jag redan in i vecka 5.

 

Du ska bli mormor!

Den stunden när jag skulle få säga det till mamma har jag fantiserat och tänkt på många gånger. I morse kunde jag inte hålla mig längre (med tillåtelse från sambon). Det blev inte så dramatiskt utan jag bara sa som det var "Jag är gravid!"

Det blev tyst en stund innan hon sa: "Jag drömde härom natten att du sa att du var gravid med tvillingar". Och så blev hon jätteglad naturligtvis undrade hur jag mådde och drog paralleller till sina egna graviditeter.

Det var först efter samtalet som jag reagerade på vad hon hade sagt. TVILLINGAR! Hjälp! Bevare mig väl - jag kommer ju att spricka i så fall. Är otroligt nöjd med en åt gången...


Jag har en shopingtarm

Shoppingtarmen har redan gjort sig påmind. Jag kan inte låta bli att glutta på barnvagnar när jag är ute på stan. Jag har förstått att det är en hel djungel det där och har ingen aning om vad det är man ska ha. Än så länge går jag runt och drömmer och fantiserar om vilken färg som kan vara fin - det räcker gott och väl och verkar tillfredsställande för stunden. Och tro mig när jag säger att jag kommer hinna ändra mig HUNDRA gånger innan det är dags!

Det känns helt overkligt! :-)


What will your baby look like?

Om man ska tro det här testet så kommer vår bebis att se ut så här! Vi får väl se... :-)


Plus igen!

Stort plustecken



Jaha, då kan vi nog vara rätt så säkra då. Gravtestet visade ett tydligt plus även idag, ändå starkare faktiskt. Det finns något där inne.

Jag har inte velat tänka symptom innan fastän jag har känt att det har varit något på gång i min kropp. Nu kan jag släppa ut allt. Det som känns är molvärk bak i svanken, orolig mage och lite knäsvaghet. Tröttheten har jag inte hunnit känna av. Däremot bröt jag ihop kvällen innan jag testade - ett excelldokument ville inte samarbeta med mig och jag brast ut i krokodiltårar (det var efter det jag kände att nu MÅSTE jag görs ett test). Idag på morgonen började jag gråta när Barack Obama höll sitt segertal efter att ha vunnit presidentvalet - verkligen inte likt mig och det kändes ganska patetiskt måste jag säga. Det där berömda illamåendet ser jag inte fram emot - undrar just när det tänker knacka på? Jag avstår gärna om jag får tack! :-)

Annars är det bra och jag och blivande pappa försöker bara förstå att det är sant - svårt när man inte får pratat med någon om det.

Ok. nu ska jag ta tag i min andra dag som gravid! Tjoho!

"Jag ska bli mamma, jag ska bli mamma, jag ska bli mamma..."

Helt sjukt

Ja, det känns verkligen helt sjukt och väldigt overkligt. Vi kan inte riktigt fatta det. Nu måste jag sova, går nog på glädjeendorfiner med tanke på att jag har hållt mig vaken så här länge :-)

Imorgon bitti tar jag ett till test. Måste få se det där plusset igen.


Vecka 3 eller gravid vecka 4

Fjärde veckan efter senaste menstruationens första dag.


Mamma

De flesta kvinnor känner ännu ingenting, kanske känner du dig mer trött och lite illamående.

Ägget sjunker in i livmoderslemhinnan i övergången mellan graviditetsvecka 2 och 3. Du kan då få en sparsam blödning, vilket är normalt i samband med att ägget häftar vid slemhinnan i livmodern - så kallad vidhäftningsblödning. Det dröjer några veckor innan du med säkerhet vet att du är gravid.

Avstå från alkohol under hela graviditeten, man vet inte vilka mängder som skadar fostret.


Barn

Ungefär på 21:a dagen efter senaste menstruationens första dag, det vill säga en vecka efter befruktningen sker själva vidhäftningen. Under graviditetsvecka 3 sjunker ägget in i livmoderslemhinnan och äggcellerna specialiserar sig dels till att bilda barnet, dels till att bilda moderkakan. Det har bildats en vätskefylld blåsa som skall bli fostervattensäcken och cellerna har börjat ansamlas i ena kanten av denna.


Pappa

Ännu misstänker du säkert ingenting, eller har du fått dina första aningar om vad som håller på att hända. Verkar hon mer trött? Svänger humöret mer än vanligt? En del kvinnor får en egendomlig metallsmak i munnen vid den här tiden.

Källa: Growingpeople.se


Vecka 2 eller gravid vecka 3

Tredje veckan efter senaste menstruationens första dag.


Mamma

Det ofattbara händer - ett nytt liv börjar!
Du är gravid, men fortfarande vet du inte om det!

Befruktningen sker i yttre delen av den ena äggledaren och spermierna simmar/transporteras dit mycket snabbt - oftast på mindre än en timme.

Efter ägglossningen stiger östrogen och progesteron kraftigt. Denna stegring stimulerar livmoderslemhinnan så att det växer in blodkärl i den. Körtlarna växer, mognar och börjar utsöndra ett sockerrikt slem. Allt detta är förberedelser för att ta emot ett befruktat ägg.

Har du kunnat känna att du blivit befruktad? Är det möjligt? En del kvinnor säger sig ha känt det ögonblick de blev befruktade.

Barn

Detta är den första veckan i ett nytt liv.

Redan från och med att mammans och pappans arvsanlag smälter samman, och under hela transporten genom äggledaren, sker en intensiv celldelning. Det innebär att ägget redan har många celler när det kommer in till livmodern - 3 dagar efter befruktningen.

Pappa

Den första tiden av graviditeten märker du sällan att din partner är gravid men en del blivande pappor tycker sig känna nästan omgående när deras sambo blev gravid.

Källa: Growingpeople.se


Vecka 1 eller gravid vecka 2

Graviditetsvecka 1


Andra veckan efter senaste menstruationens första dag.


Mamma

Det är nu det ska ske - i övergången mellan vecka 1 och 2! Förbered dig för en romantisk vecka. För många par upprepas denna vecka många gånger i en önskan att bli gravid. Slappna av och njut!

Livmoderslemhinnan som omedelbart efter mens är cirka 1 mm tillväxer till ungefär 3 mm och slemhinnan börjar redan förbereda sig på att ta emot ett ägg. I slutet av vecka 1, just i övergången till vecka 2 sker ägglossningen. Just dessförinnan eller i nära anslutning måste samlaget ske eftersom ägget sannolik inte överlever mer än några timmar till högst ett dygn. Spermierna behåller sin förmåga att befrukta ett ägg i ungefär 48 timmar.

Under vecka två omvandlas slemmet i livmoderhalsen  så att det är som mest genomsläppligt för spermierna just kring ägglossningen.

Foto: Erik Odeblad, inst. f. medicinsk biofysik, Umeå universitetSpermierna består av huvud, mellanstycke och svans. I huvudet finns mannens arvsmassa, kromosomerna. Foto genom mikroskop i hög förstoring.


Barn

Det är mannens spermie som avgör om det blir en flicka eller pojke. I lite drygt en procent av alla graviditeter utan hormonbehandling eller provrörsbefruktning blir det tvillingar. Det är betydligt vanligare med tvilling- eller flerfödsel vid hormonbehandling eller provrörsbefruktning.

Pappa

Dina spermier överlever ungefär två dygn. I varje milliliter sädesvätska finns det cirka 60-200 miljoner spermier. 


Vecka 0

Graviditetsvecka 0


Din graviditet dateras från första dagen av din senaste menstruation.


Mamma

De första två veckorna av graviditeten är du inte gravid. Låter det konstigt? Det beror på att man räknar senaste mensens första dag som graviditetens första dag. Och det är först vid ägglossningen cirka två veckor senare som ägget kan befruktas av en spermie och ett nytt liv ta sin början! Om du har menscykler på 28 dagar har du ägglossning i övergången mellan vecka 1 och 2, alltså 14 dagar efter senaste mens första dag.
Det blivande barnet är hela tiden två veckor yngre än graviditetslängden. Att man ändå räknar så beror på att mycket få kvinnor känner när de har ägglossning medan de flesta kommer ihåg när senaste menstruationen började.

Om du har kortare eller längre mellan menstruationerna än 28 dagar får du korrigera för detta. Under vecka 0 kommer alltså din menstruation. Redan börjar en hel del ägganlag att växa men det är som regel bara ett ägg som blir ledande och det är avgjort i slutet av denna vecka.


Barn

Ännu finns det inget blivande barn eftersom befruktningen normalt inträffar cirka två veckor efter menstruationens första dag. Genom hela graviditeten kommer barnet därför att vara två veckor yngre än graviditetslängden.


Pappa

Idag finns det inga direkta rekommendationer för dig när det gäller vad du kan äta eller ta för mediciner. Allmänt kan man säga att det alltid är bra att vara försiktig och sparsam med mediciner, alkohol, tobak och andra droger om man går i pappatankar.


Min graviditet

Min graviditet - BF Ons 15 jul 2009 Uträkning utgår från dagens datum: Tis 4 nov 2008.
Din graviditet startade Tors 9 okt 2008.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tors 23 okt 2008 (ägglossningen).
 Du är på dag 27 av 280. (9,6%).
Du är i vecka 4.
Du har gått 3 fulla veckor och 5 fulla dagar (v3+5).
Du är i 1:a kalendermånaden.
Du är i 1:a graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester ett.
Beräknat förlossningsdatum Ons 15 jul 2009
Du har 253 dagar kvar till förlossning.

Källa: Familjeliv.se

PLUS!

Det var alltså som min kropp har förmedlat till mig de senaste dagarna - stickan visade ett ganska svagt men ack så tydligt plus!

Första försöket och vi som trodde att det skulle ta ett par månader minst innan det hände något.

Nu börjar vår resa från att ha varit två i flera år till att bli tre stycken personer i vår lilla familj - och det ska dokumenteras. Hjälp va spännande! :-)


RSS 2.0