Vecka 0

Graviditetsvecka 0


Din graviditet dateras från första dagen av din senaste menstruation.


Mamma

De första två veckorna av graviditeten är du inte gravid. Låter det konstigt? Det beror på att man räknar senaste mensens första dag som graviditetens första dag. Och det är först vid ägglossningen cirka två veckor senare som ägget kan befruktas av en spermie och ett nytt liv ta sin början! Om du har menscykler på 28 dagar har du ägglossning i övergången mellan vecka 1 och 2, alltså 14 dagar efter senaste mens första dag.
Det blivande barnet är hela tiden två veckor yngre än graviditetslängden. Att man ändå räknar så beror på att mycket få kvinnor känner när de har ägglossning medan de flesta kommer ihåg när senaste menstruationen började.

Om du har kortare eller längre mellan menstruationerna än 28 dagar får du korrigera för detta. Under vecka 0 kommer alltså din menstruation. Redan börjar en hel del ägganlag att växa men det är som regel bara ett ägg som blir ledande och det är avgjort i slutet av denna vecka.


Barn

Ännu finns det inget blivande barn eftersom befruktningen normalt inträffar cirka två veckor efter menstruationens första dag. Genom hela graviditeten kommer barnet därför att vara två veckor yngre än graviditetslängden.


Pappa

Idag finns det inga direkta rekommendationer för dig när det gäller vad du kan äta eller ta för mediciner. Allmänt kan man säga att det alltid är bra att vara försiktig och sparsam med mediciner, alkohol, tobak och andra droger om man går i pappatankar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0