Vecka 1 eller gravid vecka 2

Graviditetsvecka 1


Andra veckan efter senaste menstruationens första dag.


Mamma

Det är nu det ska ske - i övergången mellan vecka 1 och 2! Förbered dig för en romantisk vecka. För många par upprepas denna vecka många gånger i en önskan att bli gravid. Slappna av och njut!

Livmoderslemhinnan som omedelbart efter mens är cirka 1 mm tillväxer till ungefär 3 mm och slemhinnan börjar redan förbereda sig på att ta emot ett ägg. I slutet av vecka 1, just i övergången till vecka 2 sker ägglossningen. Just dessförinnan eller i nära anslutning måste samlaget ske eftersom ägget sannolik inte överlever mer än några timmar till högst ett dygn. Spermierna behåller sin förmåga att befrukta ett ägg i ungefär 48 timmar.

Under vecka två omvandlas slemmet i livmoderhalsen  så att det är som mest genomsläppligt för spermierna just kring ägglossningen.

Foto: Erik Odeblad, inst. f. medicinsk biofysik, Umeå universitetSpermierna består av huvud, mellanstycke och svans. I huvudet finns mannens arvsmassa, kromosomerna. Foto genom mikroskop i hög förstoring.


Barn

Det är mannens spermie som avgör om det blir en flicka eller pojke. I lite drygt en procent av alla graviditeter utan hormonbehandling eller provrörsbefruktning blir det tvillingar. Det är betydligt vanligare med tvilling- eller flerfödsel vid hormonbehandling eller provrörsbefruktning.

Pappa

Dina spermier överlever ungefär två dygn. I varje milliliter sädesvätska finns det cirka 60-200 miljoner spermier. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0