Vecka 4 eller gravid vecka 5

Femte veckan efter senaste menstruationens första dag.


Mamma

Vi är nu framme vid den tidpunkt när din menstruation uteblir, två veckor efter befruktningen. Nu börjar du kanske misstänka att du är gravid.

Graviditets sticka

De flesta kvinnor väntar och ser, men om du av någon anledning är mycket angelägen att få veta kan du göra ett graviditetstest. Man kan köpa sådana test på apoteket eller lämna ett morgonurinprov till någon barnmorska på mödravårdscentralen. De flesta barnmorskor vill emellertid att det ska ha gått minst en vecka, helst tio dagar efter den överhoppade menstruationens första dag innan du testar. På det sättet undviker du att behöva göra mer än ett test under en graviditet - det är nämligen inte alltid ägglossningen kommer exakt 14 dagar efter mens. Beräkna din graviditetsvecka!

Har Du ömma bröst i samband med dina menstruationer kan du få ömma bröst nu. Denna ömhet går inte över på några dagar utan stannar kvar.



Barn

Ditt lilla barn är stort som ett sesamfrö.

Teckning: GP/ Lars Grennert


Redan i vecka 4, två veckor efter befruktningen, har två blodkärlsanlag vuxit samman till ett rudimentärt hjärta som slår. Blodkroppar bildas. De första så kallade somiterna har bildats. Somiterna kommer att bygga upp ryggraden och musklerna omkring ryggraden. De bildas parvis på båda sidor om och intill neuralröret (ryggmärgen) och ligger i två långa rader på varsin sida om ryggmärgen.
På bilden ser du en liten svans, tidigt under fosterutvecklingen har människan en svansliknande bildning i ryggslutet. Den uppstår under vecka 5 och försvinner helt under vecka 9.


Pappa

Undrar du om hon fått sin mens ännu? Brösten är ömma och lite större, och kanske den blivande mamman behöver kissa lite oftare. För många gravida är illamåendet värst på morgonen. Hjälp henne genom att till exempel servera en kopp te med rostat bröd innan hon kliver upp. Pröva er fram till en bra morgonrutin.

Källa: Growingpeople.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0