Vecka 6

Det har gått 5 hela veckor men man jag är gravid i den 6:e veckan. Snurrigt? Jag hoppas barnmorskan kan reda ut det där för mig på måndag så att jag är säker på att jag har fattat rätt.

Kroppen
Kvinnor kan få lite pormaskar i ansiktet till följd av hormonerna. Andra graviditetssymtom är att man kan känna sig yr och lite darrig i benen emellanåt, särskilt om man har stått länge eller reser sig häftigt. Brösten kan ömma lite och bli en aning större.

Embryot

Nu växer embryot ca 1 mm om dagen. Det är lika stort som en ärta, dvs 3-5 mm. Det har fortfarande svans som senare blir till ben. Embryot utvecklar det som ska bli nervsystem, det visar sig nu i form av tunna trådar.
Kroppens organ börjar bildas på allvar, stämband och underkäke börjar ta form. Innerörat skapas, hjärtat slår med en kammare och munöppningen är skapad. Nu skapas en skiljevägg i hjärtat, navelsträngen, lungor, bukspottkörtel, sköldkörtel och lever.

Barn

Tidigt under fosterutvecklingen har människan en svansliknande bildning i ryggslutet. Den uppstår under vecka 5 och försvinner helt under vecka 9.

I vecka 5 är barnet bara stort som ett risgryn men ändå finns anlag till hjärnan samt ögon- och öronblåsor. Armknoppar syns. Förstadier till lungor, lever, magsäck, bukspottkörtel, sköldkörtel och njurar finns. Gälbågar och gälfickor börjar bildas. Från gälbågarna och gälfickorna utvecklas inner- och ytteröra, ansiktsmusklerna, tungan, halsmandlar, brosken i struphuvudet, sköldkörteln, bisköldkörtlarna och brässen.

Många av hjärnans och nervsystemets funktioner är färdiga - de är viktiga för att bland annat "styra hjärtat" och för musklernas utveckling.

Redan 22 dagar efter befruktningen kan hjärtslagen ses med hjälp av ultraljud. Den lilla muskeln slår 150 - 200 slag i minuten, dubbelt så snabbt som ditt hjärta. Läs mer om fostrets utveckling!

Pappa

Kanske var du med när ni tog ett graviditetstest eller så kom du hem och fick höra att du ska bli pappa. Du kanske blir jätteglad och överväldigad men du kan lika gärna bli rädd, nervös och inte klara av att ta in det överhuvudtaget. Det är helt normalt att reagera på alla dessa sätt - du måste ta dig tid att smälta beskedet. 

Källor: Growingpeople.se, Familijeliv.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0